Wednesday, September 30, 2009

Sedey + Windu = Gumbira


Salam semua... dah 2 weeks raye berlalu.. bnyak kenangan mnis n ahit aku lalui mse raye taun nie.. mmg bnyk bg aku kesan yang mendalam r... adooiiii... pahit nye mber2 sekolah lme aku xdtg pun umah aku tok rye...umah mber len g... hmm xpe r msing2 dh byk wet mne nk ingat aku.. aku pe de jz owang miskin je.. xpe r... xlame g aku dh nk abis prtkal kat JPA nie... gler windu kat mber2 kat cnie...

aku dapat tawaran keje kat TV3 kat dprtment mngemant event... aku jd head of managment event... pas abis aku prtkal nie xde r aku dok umah goyang kaki.. xbest badan pun makin besa.. hehehehe... klau keje dapat gak income ckit.. leh blnje aweks yang rapat ngan aku.. hehehehe... MYLOVE jgn marah taw... orang jahat mcm sy nie mmg byk aweks... tapi awk tetap kat ati sy taw.. hehehehe...

windu lak kat famly aku n MYLOVE maklum r dh lme xjmp msing2 sibuk ngan keje...klau korang nk taw MYLOVE sy nie MPP UNiSEL taw... rjin taw dia nie.. ssh nk dpat awek mcm beliau... dalam bz2 dia xpernah miss cntack sy taw... sya syg awk sgt2... korang jgn jelez lak...

bln nie aku de event lak kat UNiSEL... event silat gayong yang mne mybe Sultan Selangor akn trun... ramai anak2 gayong akn de mse 2... aku wat demo ngan mber aku mybe men senjata... xtaw senjata pe pisau or tongkat panjang...hope aku wat yg terbek r... mse mnyambut 10 taun UNiSEL aku wat demo silat depan MB selangor... dia puji beb kat aku n silat gayong UNiSEL maklum r ank buah SAWA... hehehehe... klau nk taw spe SAWA meh join silat gayong Malaysia UNiSEl BJ...

keje bnyak nie nk kne wat... t aku smbung g ek... aku tlis nie mase boss xde.. hehehehe... Have A Nice Day All My Frienz...

Wednesday, September 16, 2009

Selamat Hari Raye.....

Salam kepada semua pembaca-pembaca blog saya.... tak lame lagi kite akan menyambut bulan Syawal... Hari Rye Aidilfitri... xsabar-sabar rasenye nk blik kampung.. dh sebulan setengah rasenye xblik kampung jumpa famly... aduhhh sdey r plak... raye taun nie bagi aku best sbb cousin2 aku smue blik... emi, jaja, azie, nanie, ady, erol, iwan jmp korang kat umah atuk t k... kte hang out sme2... mmg gler r taun nie... dh r dh lme xjmp d'orang.. mklum r msing2 de kje de stdy...

yang paling best sekali taun nie aku beraye bersame buah ati kesayangan aku taw... baru je ngan dia xsampai setahun pun... dia bek n memahami aku... thanks syg... hope rye taun nie bermakne bagi aku... huhuhu... rye taun nie gak bisness syarikat famly aku untung n sentiase je dapat projek... Alhamdulilah... pape pun aku syg sgt kat mak(Siti Hasenah) n abah(A.Rahim) aku...

rye taun nie gak aku trase ilang mber2 sekolah aku terutama mber form6 aku... d'orang msing2 dh benci kata aku sbb aku kutuk mber d'orang kat blog aku nie... pade hal xde pun .. hmmm tah r... xpe r aku doakan d'orang berjaya dlm idup n sentiase maapkan aku stu ari nanti... aku syg korang sgt2 wey...klau korang bc blog aku nie aku nk mnta maap dri ujung rambut sampai ujung kaki kat korang sbb aku bnyk wat salah kat korang... hope korang dapat maapkan aku ek... klau aku dh xde korang sedekahkan aku al-fatihah k...

Pape pun aku Aliff Al-farabby nk mngucapkan Selamat Hari Raye Aidilfitri kepada semua anak2 gayong UNiSEL bJ, smue fasilitator UNiSEL MTS, MPP UNiSEL, mber2 Byloon, Staff JPA terutama kat unit Library, Mber2 Form6 Khir Johari dan spe2 yang mengenali dri saya nie...MAAP ZAHIR & BATIN.....

Monday, September 14, 2009

History of Silat



There are three main associations that uses Silat Gayong as their curriculum. They are all led by Dato' Meor's closest followers who wear the sixth degree black belt, the highest a student could attain. The biggest is Pertubuhan Silat Seni Gayong Malaysia (PSSGM) which is led by the grandmaster's daughter Cikgu Kalsom. Others are Pertubuhan Seni Silat Pusaka Gayong Malaysia (PSSPGM) which is led by Cikgu Majid Mat Isa, Silat Seni Gayong Pasak Singapura (SSGPS) by Cikgu Hussain Kaslan and Pertubuhan Silat Seni Gayong Warisan Serantau Malaysia (PSSGWSM) by Cikgu Mat Nanyan. Other associations that teach Silat Gayong as brought by Dato' Meor are PERWANIT in Singapore and Gayong Amerika (colaboration of PSSGM and PSSPGM).

The governing body of PSSGM (crest at the banner) is headed by Cikgu Mohd Razali Mohd Salleh, the chairman. Initially registered in 1962, it is probably the oldest silat association in Malaysia. Each state has its own branch in which they govern their own curriculum as outlined by the central headquarters. Hence to obtain a white belt in Selangor is not the same as obtaining one in Johor due to the specialization of certain masters in those regions. For instance PSSGM Selangor once invited a master from Pahang to give a javelin seminar since he was the renown expert.

PSSPGM, also known as Gayong Pusaka, was founded following the sacking of Cikgu Majid as the chief instructor of PSSGM in 1978. It recognizes Dato' Meor as the grandmaster although all activities are self-regulated. Gayong Pusaka has an almost identical belt system to PSSGM's but the curriculum for each belt is different. They are famed for producing world champions in silat seni tournaments such as Jebat, Zulkarnain and Mat.

In Singapore SSGPS is the main body that regulates the study of Silat Gayong. Cikgu Hussain Kaslan, the chief instructor, was one of the earliest student of Dato' Meor when Silat Gayong was first being introduced in Singapore. Some of the masters in PSSGM even went for their black belt grading with SSGPS.

Another breakaway from PSSGM is Pertubuhan Silat Seni Gayong Warisan Serantau Malaysia (PSSGWSM). Is was established in 1992 and currently being led by Cikgu Mat Nanyan. PSSWSM has its headquarters in Alor Setar and active mostly in the northern states. The main training center is in Kampung Kepayang, Ipoh.

Monday, September 7, 2009

Sakit.... Bulan Pose.....


salam...tergerak plak ati aku nk tlis smthing kat blog nie... dalam bulan pose nie bnyk dugaan aku yang xdpt aku lpe n kenangan dalam idup aku nie... tp dugaan tersebut aku tempoh ngan redho n tabah walaupun menerima ngan perit...

xclap aku pada pose ke 10 aku terkanda kat ofice coz kat ptrajaya ujan lebat..dh r aku blik nek moto... aku grak blik dr tempat keje dalm kol 7.15 sampai umah dalam kol 7.40... sampai2 aku trus berbuke... mse aku blik 2 ujan g n nsib bek aku tak xcident ngan trela klau xaku dh jd arwah dh... ari nie aku malang g sbb mnyak moto aku abs mse aku nk g keje so aku tersadai r kat tgh jalan... pe lg aku tolak r..nsb bek de sorang hamba allah nie tlong aku tunda moto aku smpai kat petronas ptrajaya... peeee perit beb...

pastu dalam bulan pose nie gak xgf aku N**** bkn nme sbnar telah memarahi aku xtntu psal mcm owang gler sbb aku kutuk dia kat blog nie... pada hal aku xde pun nk aib kan dia... xde pun nme dia kat blog aku nie... klau aku bwa kat mahkamah gerenti aku mng penye tp aku mls je... aku pun taw jge maruah owang.. bkn mak bapak aku xajar hormati owang... tp mak bapak aku xajar aku skitkan ati owang yg kte syg... tah r mcm bodo lak ble aku ckp ngan dia aku nk bek ngan dia sdngkan dia ego xnk kwn ngan aku g... mybe salah aku kot sbb wat jahat... mklum r dia 2 pompuan yg bek kat dunia nie...pape pun aku sntiase doakan dia bhgia n sntiase mju dlm idup walaupun dia benci aku skrng...

bln pose nie gak xgf aku mse kat unisel mrh2 aku n benci kat aku sbb de pompuan len... WHAT THE FUCK.... aku xphm r pe mslah beliau... dia de llki len xpe ble aku de pompuan len dia mrah aku n ckp aku bkn2 n ktuk aku n pompuan yang bersama aku skrg... pning n xphm aku... dia msh syg kan aku g ke???? tp dia dh de llki len... aku pun dh syg kat pompuan yg bersama ngan aku skrg... nk lempang t di cop dayus lak... hemmmmmmm.... tah r xphm aku ngan pompuan nie pas sorang2 xde yg elok.. aku arap pompuan yg aku knl skrg nie pandai jge ati aku n sayang aku smpai aku mati... aku nk dia jd tman hidup aku... klau dia bce blog aku nie jz nk say sy syg awk sgt2....YANA...

xtaw nk tlis pe g dh.. bnyk lak sdey dlm bln pose yang menimpa aku nie... hmmmm......

"KATA BERSAHUT GAYONG BERSAMBUT"